Samen Sterk Scheiden

 

 

Hoe mooi was de wereld toen jullie net verliefd waren en hoe fijn was het om helemaal in elkaar op te gaan? Jullie houden van elkaar en in deze periode besloten jullie om ouder te worden. Dat was wat jullie wilden, samen ouder zijn en jullie prachtige kind begeleiden naar een mooi en gelukkig mens. Ouder zijn is een mooie uitdaging die niet altijd even gemakkelijk is. De grootste problemen komen op het moment dat het anders loopt. Anders dan jij je had ingebeeld. Om wat voor reden dan ook, kan het gebeuren dat houden van je partner steeds minder wordt en dat daar die dag komt waarop jullie besluiten uit elkaar te gaan. Verdriet, angst en boosheid wisselen elkaar af. Wat doe je met die gevoelens? Maken jullie vaak ruzie? Is de scheiding een conflictscheiding geworden? Kortom jij zit in een (conflict-)scheiding maar niet alleen…….!

Wat gebeurt er met je kind nu zijn/haar ouders gaan scheiden? Wanneer jullie in een scheiding zitten realiseer je dan dat ook jouw kind moeite heeft met de scheiding. Je kind maakt namelijk meerdere verliezen mee. Tijdens deze periode is het van groot belang dat jouw kind hierin goed begeleid wordt. Buiten het feit dat de omgangssituatie verandert bestaat de kans dat het kind door verhuizing naar een andere school moet en in de meeste gevallen is er ook financiële achteruitgang. Als jullie er op een redelijke manier uitkomen hoeft een scheiding op langere termijn niet schadelijk te zijn voor jouw kind. Indien dit niet mogelijk is en het een conflictscheiding wordt, zijn de gevolgen voor je kind groot.

 

Het is van cruciaal belang om in alle redelijkheid een nieuwe omgangssituatie te creëren. In de periode van een scheiding ben je bezig je eigen zaken te regelen rondom problemen en vraagstukken waardoor je kind veelal op de achtergrond raakt. Hierdoor ontstaat een grote onzekerheid bij je kind, is de geborgenheid wankel of nihil en kan er een schuldgevoel ontstaan. De veilige omgeving die je kind nodig heeft is weggevallen. In een (conflict)scheiding zie je vaak dat er bij het kind een loyaliteitsprobleem ontstaat; moet ik kiezen tussen papa of mama? Dit leidt tot veel spanningen.

 

Gedurende deze periode ga je merken dat je kind ander gedrag vertoont. Uit het adviesrapport van de kinderombudsman, vechtende ouders het kind in de knel, blijkt dat kinderen die een conflictueuze scheiding hebben meegemaakt een hogere kans hebben op: delinquentie, agressief gedrag, verslavingsgevoeligheid, laag zelfbeeld, depressieve gevoelens, problemen in vriendschapsrelaties, problemen op school en een zwakkere band met de ouders hebben. Zit je op dit moment in een scheiding en vertoont jouw kind gedrag waarmee jij je geen raad weet, neem dan contact met mij op

 

“Nooit komt weer die dag dat ik met beide ouders de dingen samen kan doen”
Sanne – 13 jaar

 

Contact>>